El Consell de Seguretat de Nacions Unides renova la missió de la MINURSO mentre el poble sahrauí es mobilitza a El Guerguerat i Al-Aaiun

03/11/2020
Política
El mandat de la MINURSO continua sense incloure el respecte dels drets humans de la població sahrauí

El Consell de Seguretat de l’ONU ha acordat renovar per un any més l’acció de la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental (MINURSO). LA MINURSO es va establir per la Resolució 690 del mateix Consell de Seguretat el 29 d’abril de 1991, d’acord amb les propostes de negociació acceptades el 30 d’agost de 1988 per Marroc i el Front POLISARIO i que van suposar un alto el foc de l’enfrontament que els oposava.

 

Aquesta resolució també recollia la designació d’un Representant o Enviat Especial del Secretari General de les Nacions Unides amb la responsabilitat sobre els afers relacionats amb la celebració del referèndum i estaria assistit per un grup format per civils, militars i personal de la policia civil i que conformen la MINURSO.

 

De nou, aquesta nova pròrroga de la missió de la MINURSO no inclou en el seu mandat el respecte, la protecció i la promoció dels drets humans de la població sahrauí, un aspecte de la missió que es planteja  a cada pròrroga i que Marroc veta amb el suport de França, membre permanent del Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

 

En aquest sentit, António Guterres, Secretari General de l’ONU, va fer una crida al respecte dels drets humans i va demanar al Front POLISARIO i a les autoritats marroquines que cooperin amb l’Oficina de Nacions Unides per la Defensa dels Drets Humans (OCHA) per facilitar-li la visita a la regió.

 

Tot i la renovació del seu mandat, la MINURSO continua sense un referent polític, la figura de l’Enviat Especial, la qual cosa representa un dels agreujants de l’increment de la tensió política entre les parts, d’ençà que el darrer Enviat Especial, l'expresident alemany Horst Köhler, va deixar el seu càrrec fa 17 mesos, el maig de 2019, per motius de salut. 

 

Köhler va organitzar dues taules rodones a Ginebra, al desembre de 2018 i al maç de 2019 que van reunir a delegacions del Marroc, el Front Polisario, Algèria i Mauritània, cosa que va significar el rellançament del procés de negociació paralitzat des del 2012.

 

Entretant, aquestes darreres setmanes hem assistit a una escalada de les mobilitzacions de la societat civil sahrauí tant als Territoris Ocupats com a les zones alliberades. La creació el passat 21 de setembre de l’Òrgan Sahrauí contra l’Ocupació Marroquina (ISACOM) a Al-Aaiun, així com els talls de la carretera al seu pas pel Guerguerat, localitat fronterera entre els Territoris Ocupats i Mauritània, o les mobilitzacions a diversos punts propers al mur que divideix el Sàhara Occidental s’han resolt amb actuacions repressives per part de les autoritats marroquines, tal com ha estat denunciat per la Federació ACAPS.