El Marroc expulsa la fotoperiodista espanyola Judith Prat del Sàhara Occidental

19/06/2019
Cooperació
  •   La fotoperiodista Judith Prat (TWITTER)
  • Informe 'Sàhara Occidental, un desert per al periodisme' de Reporters Sense Fronteres
Reporters Sense Fronteres presenta el seu informe 'Sàhara Occidental, un desert per al periodisme'

L'expulsió de la fotògrafa espanyola es va produir el mateix dia que, a Madrid, Reporters Sense Fronteres presentava el seu informe 'Sàhara Occidental, un desert per al periodisme', en què es denuncia, entre altres accions, les deportacions de periodistes estrangers per part de les forces de seguretat marroquines.

 

Podeu consultar l’informe de Reporters Sense Fronteres AQUÍ

 

Reporters Sense Fronteres (RSF) Espanya ha denunciat que la fotoperiodista Judith Prat va ser expulsada a la nit d'aquest passat dimarts 11 de juny de El Aaiun (Sàhara Occidental) per les forces de seguretat marroquines, quan tornava d'impartir un curs sobre fotoperiodisme al col·lectiu de reporters sahrauís Equipe Media, a la ciutat de Dajla.

 

Segons ha relatat l'organització, la fotoperiodista tornava amb autobús de Dakhla en direcció a Agadir i va fer parada al Aaiun per passar la nit abans de continuar el seu viatge. Prat es va allotjar llavors al domicili del periodista Said Amidan, pertanyent al mateix equip d'informadors sahrauís.

 

"En arribar a l'estació d'autobusos procedent de Dajla, em van venir a recollir sense problema uns companys de Equipe Media i ens vam anar a sopar a casa d'un d'ells", ha explicat a RSF Espanya la fotògrafa.

 

Prat ha indicat que, quan portaven dues hores junts "xerrant relaxadament", la policia marroquina "va començar a trucar la porta de la casa, proferint crits, amenaces i causant un gran enrenou". "Hi havia una dona embarassada amb nosaltres i va patir una crisi d'ansietat", ha revelat.

 

Reporters Sense Fronteres ha explicat que els agents de policia no uniformats que havien acudit al lloc van obligar els periodistes de Equipe mitjana i la Judith Prat a sortir de la casa i romandre separats. Posteriorment, van fer que la fotoperiodista pugés en un dels quatre vehicles amb què s'havien personat i la van conduir de tornada a l'estació d'autobusos per expulsar-rumb a Agadir. Els periodistes de Equipe Media van aconseguir seguir a la caravana policial sense ser vistos i van capturar l'arribada a l'estació i l'interrogatori de la policia a Judith Prat.

 

"Va ser quan ens vam baixar davant l'estació d'autobusos que els agents van començar a interrogar-me primer en un to suau, que va ser tornant-se en més hostil. Em van demanar el mòbil per veure el seu contingut i em van fer preguntes sobre els periodistes de Equipe Media i el meu treball . em vaig negar, vaig explicar que hi era com a turista i que considerava que eren preguntes que no havia de contestar. Vaig demanar parlar amb el consolat i l'ambaixada espanyola i va ser quan es van moderar i em van deixar marxar ", ha detallat a RSF Espanya Judith Prat.

 

La fotoperiodista Judith Prat ha treballat temes com el conflicte armat i les mines de coltan a la República Democràtica del Congo, l'extracció de petroli al delta del Níger, la violència de Boko Haram a Nigèria o les condicions dels refugiats sirians en països veïns. Publica els seus treballs en mitjans com VICE Austràlia, VICE USA, Heraldo d'Aragó o El Periódico d'Aragó, entre molts altres. (EUROPA PRESS)

 

Article publicat al diari digital Público el 12/06/19