El Marroc impideix l'entrada d'una delegació catalana als Territoris Ocupats

02/03/2020
Política
  • Roda de premsa de la delegació a l'aeroport de Las Palmas
Els membres de la delegació no van poder desembarcar a l'aeroport d'Al-Aaiun

El divendres 28 de febrer, les autoritats del Marroc van impedir entrar al Sàhara Occidental a una delegació de l’Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara (IPLS) del Parlament de Catalunya, on tenien previstes trobades i reunions amb col·lectius sahrauís que denuncien la vulneració constant dels Drets Humans. Segons han explicat membres de la delegació, només aterrats a l’aeroport d'Al-Aaiun, procedents de Las Palmas (Illes Canàries), el pilot de Binter Canarias, fent de mitjancer de les atoritats marroquines, els va comunicar que no podien baixar i els va lliurar les targes d'embarcament per retornar a l'aeroport de Las Palmas. 

 

https://www.ccma.cat/324/el-marroc-expulsa-una-delegacio-catalana-que-visitava-els-campaments-saharauis/noticia/2993981/

 

La delegació de l’Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara (IPLS) del Parlament de Catalunya estava formada pels diputats Ferran Civit (ERC), Susanna Segovia (Catalunya En Comú Podem) i Vidal Aragonés (CUP). També l’integren David Minoves i Toni Royo (Fons Català de Cooperació), Lupe Moreno (Agència Catalana de Cooperació), Gemma Aristoy (Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauís) i Oriol Puig (Sàhara Dempeus).

 

Imatge de l'aeroport d'Al-Aaiun presa des de dins de l'avió
Imatge de l'aeroport d'Al-Aaiun presa des de dins de l'avió

 

No és la primera vegada que el Marroc impedeix a representants institucionals entrar al Sàhara. Les autoritats d’aquest país mai donen l’ordre d'expulsió per escrit, tal com ha passat al l’Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara (IPLS) del Parlament de Catalunya, al·legant que es vol perjudicar els interessos del Marroc. Entre els motius que habitualment exposen hi ha que s’infringeixen les regles migratòries perquè ingressen com a turistes quan en realitat tenen una agenda política.

 

Aquesta és la segona vegada en només tres mesos que les autoritats marroquines impedeixen una missió parlamentària. El desembre una delegació del Parlament Basc també se li va prohibir l’entrada.

 

Estancament de les negociacions i nous greuges

 

El context actual del conflicte des de la dimissió del representant de la Missió de Nacions Unides pel Referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO), Hörst Köhler, el maig de 2019 passa per un estancament de les negociacions. El procés de negociació impulsat per la MINURSO no avança a causa del bloqueig, sobretot, de Marroc i França. La missió de Nacions Unides es va prorrogar  l’octubre de 2019 per un any més però continua sense representant especial. Des del Front Polisario es percep que la MINURSO focalitza en vigilar l’alto el foc i evitar la represa armada, i no tant propiciar el referèndum pel qual va ser constituïda.

 

Un dels greuges més recents que ha patit la població sahrauí ha estat el tancament de la Dipositaria de Béns de l’Estat espanyol. La clausura d’aquesta oficina anunciada aquest febrer deixa desatesos a 12.000 ciutadans espanyols d'origen sahrauí que es veuran obligats a traslladar-se a Rabat per a tramitar els seus documents oficials.

 

L’Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara (IPLS) del Parlament de Catalunya va constatar un «etnocidi evident» l’any 2014

 

Des de fa anys, les autoritats del Marroc deneguen l’entrada de delegacions parlamentàries. Una de les darreres que hi va entrar va ser l’intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara (IPLS) del Parlament de Catalunya l’any 2014.  En aquella estada la delegació de la cambra catalana va demanar una intervenció "urgent" de l'ONU al Sàhara Occidental per la "vulneració de drets humans", així com que el Govern es replantegi les relacions comercials amb el Marroc.

 

L’informe elaborat constatava que hi ha una vulneració sistemàtica dels drets humans, un “etnocidi evident” amb el coneixement de l’ONU i de la comunitat internacional, a més d’una "negació de drets bàsics individuals i de drets col·lectius dels pobles».

 

La delegació va atendre a diversos mitjans a la seva arribada a l'aeroport de Las Palmas, i la notícia va ser recollida per nombrosos mitjans de comunicació nacionals i estatals.

 

https://www.ara.cat/internacional/Marroc-Sahara-delegacio-diputats-catalans_0_2407559386.html

 

https://www.lavanguardia.com/politica/20200228/473826624008/marruecos-impide-entrada-diputados-catalanes-sahara.html

 

https://www.elperiodico.com/es/politica/20200228/marruecos-deporta-tres-diputados-catalanes-7868217