La CCASPS participa de la Conferència de Municipis Solidaris amb el poble sahrauí

07/11/2022
Política

Divendres 4 de novembre es va celebrar la Conferència de Municipis Solidaris amb el poble sahrauí, al Centre Cultural Federico García Lorca, a Rivas-Vaciamadrid. La jornada, organitzada per la Federación Estatal de Instituciones Solidarias con el pueblo Saharaui (FEDISSAH), va comptar amb la participació de càrrecs electes i persones tècniques d'ajuntaments solidaris amb el poble sahrauí d'arreu de l'Estat espanyol, així com membres d'entitats locals que treballen amb el poble sahrauí.

 

La jornada va ser retransmesa a través de RASDtv per als campaments de refugiats sahrauís amb la idea de mostrar el suport que hi ha des dels municipis de l'Estat espanyol.

 

L'obertura de l'acte va anar a càrrec d'Aida Castillejos, alcaldessa de Rivas-Vaciamadrid, que va donar la benvinguda als assistents. En el seu discurs, Castillejos va recordar la llarga implicació del municipi madrileny en la lluita del poble sahrauí i va assenyalar la importància del moment actual perquè des de les entitats locals i els municipis es facin esforços perquè es compleixi el dret internacional. L'alcaldessa de Rivas-Vaciamadrid va explicar que actes com el de divendres són fonamentals per a mostrar al poble sahrauí el compromís que existeix des dels municipis solidaris d'arreu de l'Estat espanyol. També va demanar que el món local havia de ser "fidel" a les declaracions i mocions aprovades als municipis que parlen de solidaritat amb el poble sahrauí, mantenint aquest compromís polític.

 

En el seu torn de paraula, la ministra de Cooperació de la RASD, Fatma Mehdi, va destacar la importància d'aquesta trobada per a enfortir la feina dels ajuntaments en l'àmbit de la solidaritat amb el poble sahrauí. La representant també va donar a conèixer la situació política i humanitària dels campaments de refugiats sahrauís de Tindouf; a més, va oferir possibilitats per a millorar la feina des del món local per a cobrir les necessitats humanitàries i el suport polític.

 

El president de FEDISSAH, Carmelo Ramírez, va plantejar que es continuaria responent al canvi de posicionament del Govern espanyol des de les ciutats i municipis. Ramírez va anunciar que es continuarien aprovant mocions, declaracions i posicionaments des del municipalisme per a denunciar aquest canvi de criteri que trenca el consens que s'havia mantingut fins al moment. A més, va recordar que l'única solució del conflicte passa per la celebració d'un referèndum d'autodeterminació que possibiliti la independència del poble sahrauí i el retorn al Sàhara Occidental.

 

El representant del Front Polisario a l'Estat espanyol, Abdulah Arabi, va explicar que aquesta conferència forma part del programa acordat a la 45a edició de l'EUCOCO amb la idea de coordinar la cooperació, l'ajuda humanitària i les iniciatives polítiques de suport al poble sahrauí. El delegat va valorar molt positivament l'assistència a l'acte.

 

La jornada que va tenir lloc durant el matí del divendres va estar dedicada a presentar propostes i recollir iniciatives i reflexions al voltant de la vinculació dels municipis amb el poble sahrauí, i les estratègies per a continuar vinculats des dels ajuntaments i administracions locals. Durant la conferència, i a proposta de FEDISSAH, també es va acordar treballar amb un sistema de coordinació per permetre a més municipis treballar d'una forma més eficient i unir esforços.

 

Les conclusions de l'acte van culminar amb una resolució que destaca la necessitat de continuar apostant pel dret d'autodeterminació del poble sahrauí, sense abandonar l'assistència humanitària i la cooperació per al desenvolupament. La resolució final aprovada per unanimitat va servir per a marcar les principals línies de treball en l'àmbit polític, humanitari i de sensibilització.