La CCASPS presenta el portal web SOS Sàhara a una vintena d’ajuntaments

11/11/2022
Cooperació

Ahir va tenir lloc l’acte “Viure sota l’ocupació: visibilitzem la vulneració de drets humans al Sàhara Occidental”, organitzat per la CCASPS de la mà amb la Federació ACAPS. La presentació virtual va comptar amb la participació d’una vintena d’ajuntaments catalans vinculats a la lluita del poble sahrauí. Durant l’acte es va presentar la plataforma SOS Sàhara, una eina útil pels ajuntaments per a monitorar els abusos constants i la sistemàtica vulneració de drets humans, individuals i col·lectius que es donen als territoris ocupats per part del Marroc. Al portal web també s’hi recullen els casos d’empreses que participen de l’espoli de recursos naturals al Sàhara Occidental.

L’obertura de l’acte va anar a càrrec del regidor de Cooperació de l’Ajuntament de Montornès del Vallès, Sergio Carrillo, qui va recordar la importància d’aquest tipus d’iniciatives per a continuar la tasca d’incidència política des dels municipis catalans. L’activitat va comptar també amb la participació de Nazha El Khalidi, activista als territoris ocupats del Sàhara Occidental, qui va exposar la repressió de la qual són víctimes les persones sahrauís per part dels cossos i forces de seguretat del Marroc

Després, Sonia Herrero, de la Federació ACAPS, va fer una breu presentació del portal web, que compta amb una base de dades amb casos d'empreses implicades en l'espoli de recursos naturals i també inclou un mapa que mostra casos de vulneracions de drets humans contra activistes, defensores de drets humans i civils sahrauís.

Durant el seu torn, Abidin Bucharaya, delegat del Front Polisario a Catalunya, va assenyalar que cal que els ajuntaments catalans continuïn el seu compromís polític amb el poble sahrauí, tal com han fet fins al moment. Finalment, el coordinador de la Federació ACAPS, Albert Giralt, va ser l’encarregat de fer el tancament de la presentació amb un breu recorregut de l’entitat i la presentació d’un nou projecte que continua amb la mateixa línia de denúncia de vulneració de drets humans.