"La cultura de la no-violència no vol dir estar assegut sense fer res, sinó resistir d'una forma pacífica"

11/07/2022
Política

Mimi Hamma va néixer fa 22 anys als campaments de refugiats sahrauís, on part del poble sahrauí viu des de fa quaranta-set anys. Durant set estius, Hamma ha format part del grup d'infants que participa del programa de Vacances en Pau, que permet que els menors sahrauís surtin dels campaments de refugiats durant els mesos d'estiu. Ara ha participat del II Fòrum Internacional Youth Act!, que organitza el Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI) i el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB), que ha reunit activistes de diferents territoris de la Mediterrània amb l'objectiu de compartir experiències i lluites.

Des de fa anys, Hamma forma part del grup No-Violència al Sàhara Occidental (NOVA Sàhara Occidental) als campaments de refugiats, una organització que treballa amb la idea de promocionar la cultura de la no-violència, aposta per la construcció de pau i la protecció dels drets humans i els recursos naturals als territoris ocupats del Sàhara Occidental. Des de la CCASPS, volem conèixer la feina que du a terme NOVA com a grup format per voluntaris sahrauís que treballa per la construcció de la pau especialment en el context actual.

Ets activista de NOVA Sàhara Occidental des de fa anys, com hi entres a participar? 

La meva germana gran hi participava des de feia anys, era un membre molt actiu al grup i va ser-ne presidenta durant dos anys i mig, així és com jo conec el grup. A partir del que coneixia per la meva germana, em va començar a cridar l'atenció les activitats que feien des de NOVA i el mateix concepte de la no-violència que, sobretot ella, em va transmetre. Jo vaig començar a participar-hi activament l'any 2016.

Explica'ns, què és NOVA Sàhara Occidental?

NOVA Sàhara Occidental és un grup que va néixer l'any 2012 i busca explicar la cultura de la no-violència a la societat sahrauí, que és una societat pacífica, però s'ha de fomentar el diàleg dins la pròpia societat. La cultura de la no-violència necessita ser estudiada, necessita que s'aprofundeixi més. Aquest és un grup format per diferents persones que el van iniciar amb l'ajuda d'associacions internacionals sueques, espanyoles i també de Llatinoamèrica, que han donat suport perquè es pugui crear i funcionar. Per a entrar-hi no es necessita res més que creure en la idea de la no-violència, aportar noves idees per a expressar el que volem difondre, ajudar a fer tallers als campaments, ser actiu a les petites manifestacions als campaments i, en definitiva, ajudar a canviar aquelles coses que creiem que necessiten ser canviades.

L'organització es basa en la cultura de la no-violència, a què ens referim?

La cultura de la no-violència no vol dir estar assegut sense fer res i esperar una solució, sinó resistir. Resistir d'una forma pacífica: fer manifestacions, intentar canviar les idees que aposten per solucions violentes, etc. Això és resistir d'una forma pacífica.

Quina és la feina que feu des de NOVA als campaments de refugiats sahrauís?

Sobretot fem petits tallers, formacions sobre conceptes com els de comunicació, no-violència... Conceptes que creiem que són importants, bàsics per a la construcció del pau. També sobre estratègies per a la no-violència i drets humans. Intentem fer una mica anàlisi dels conflictes, però no som professionals. Per això fem coses bàsiques, petites. El que nosaltres sabem ho intentem compartir amb la resta: amb nens a les escoles, amb dones joves, dones més grans, tothom amb qui ho podem compartir.

En un context de retorn a les armes, com veus la situació d'aquest grup que proposa la idea de la no-violència?

Des del meu punt de vista, el futur de NOVA Sàhara Occidental és molt brillant perquè busca pensar, transmetre la cultura de la no-violència. Per molt que hi hagi moments o contextos en què aquesta idea es trobi més aturada, no vol dir que deixi d'existir perquè és una idea molt més gran que sempre continua. A més, els activistes d'aquest grup tenen moltes idees pel futur, per a continuar difonent la idea d'aquesta cultura basada en el diàleg. Si penso en la sortida del conflicte és un referèndum perquè el poble sahrauí pugui recuperar el seu territori i també els recursos naturals, que es continuen explotant i aquesta és una de les denúncies que fem. Exigim una solució pacífica del conflicte, que garanteixi el respecte dels drets del poble sahrauí.

Com veus la situació actual del poble sahrauí, especialment als campaments de refugiats, que és el context que més coneixes?

Veient companys, amics, cosins, germans anant a la guerra. Estaven tots decidits a construir una vida plena, i actualment els veiem com estan anant a la guerra... I és el seu dret! Tenen dret a defensar la seva terra, els seus drets, la causa, però em sembla trist perquè no esperava que aquesta fos la seva reacció perquè tenen més vida per viure, més formes per a resistir que no siguin la guerra, que no els haguem de perdre.

Quin recorregut creus que tindrà aquest "futur brillant" de NOVA Sàhara Occidental del que parlaves abans?

Aquesta és una idea que hem de transmetre a les noves generacions, però també als adults que eduquen les noves generacions. Sobretot el paper que poden tenir els adults, com a transmissors de la cultura i que, des del començament, han participat activament dels tallers, les manifestacions, de manera que els nens i nenes cada vegada ho escolten més, senten a parlar de la no-violència, de la pau, etc.