Municipis catalans reiteren el compromís amb la RASD

28/02/2022
Socis

La bandera sahrauí ha onejat a la façana de dotze ajuntaments catalans socis de la CCASPS en el marc de la commemoració del 46è aniversari de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD). L'acte simbòlic mostra la solidaritat i el suport dels municipis catalans amb el poble sahrauí, que des de fa gairebé mig segle lluita per la llibertat del territori

 

Els ajuntaments de Caldes de Montbui, Sant Cugat del Vallès, Molins de Rei, Begues, Santa Coloma de Gramenet, Vilanova i la Geltrú, Lleida, Montornès del Vallès, Montcada i Reixac, Rubí, Sabadell i Castelldefels van penjar la bandera de la RASD com a mostra del seu vincle amb el poble sahrauí, que sovint s'ha materialitzat amb agermanaments entre municipis catalans i daires sahrauís. A més a més, al llarg del cap de setmana s'han celebrat diversos actes en el marc de la celebració del 27 de febrer, dia en què es va proclamar la RASD després que l'exèrcit espanyol abandonés la zona sense finalitzar el procés de descolonització.

 

La penjada de banderes se suma a altres activitats com el partit de futbol benèfic Sultana Khaya a Molins de Rei organitzat el dissabte 26 de febrer o la jornada organitzada el diumenge 27 de febrer a Santa Coloma de Gramenet per la Unión Nacional de Mujeres Saharauis (UNMS), que va allargar-se durant tot el dia amb una tarda d'activitats culturals. D'altra banda, a Lleida es va inaugurar l'exposició "Valenta. Sense les dones no hi ha resistència" i al vespre la façana de l'Ajuntament va il·luminar-se amb els colors de la bandera de la RASD. A Montcada i Reixac, es pot visitar des d'avui fins a l'11 de març l'exposició itinerant "El conflicte al Sàhara i l'acollida d'infants sahrauís a Catalunya" a la Biblioteca Elisenda, que tracta sobre el projecte de Vacances en Pau. També hi ha previst un contacontes il·lustrat sobre el conflicte el 2 i 11 de març obert a tota la ciutadania. L'Ajuntament de Sabadell ha presentat una imatge creada per la il·lustradora Ame Soler, Tres Voltes Rebel, que mostra dues dones agafades com a símbol de l'agermanament entre Sabadell i el poble sahrauí. A més a més, la imatge està acompanyada d'un codi QR amb què es pot obtenir més informació sobre l'agermanament de Sabadell amb la daira d'Argub, una relació que es va iniciar l'any 1989 i que encara continua.

 

Igualment, des de la CCASPS s'ha impulsat una moció per a mostrar el suport i reconeixement a la lluita del poble sahrauí en la consecució del seu dret a l'autodeterminació.

 

📷 (1) Rubí, (2) Begues, (3) Castelldefels, (4) Sabadell, (5) Montornès del Vallès, (6) Molins de Rei, (7) Lleida, (8) Caldes de Montbui, (9) Vilanova i la Geltrú, (10) Montcada i Reixac, (11) Sant Cugat del Vallès, (12) Santa Coloma de Gramenet