Prou repressió al Sàhara Occidental!

07/10/2020
Política
S'ha creat l'Òrgan Sahraui contra l'Ocupació Marroquí

Els darrers dies, fruit de la fundació el passat 21 de setembre del “Órgano Saharaui contra la Ocupación Marroquí” (ISACOM), format per activistes sahrauís defensors dels drets humans i presidit per l’activista Aminetu Haidar, el règim del Marroc ha engegat una campanya de persecució cap als sahrauís que viuen als territoris ocupats del Sàhara Occidental.

En aquesta línia, hem pogut veure com la mateixa Aminetu feia una crida a la ONU per a mobilitzar-se contra aquesta nova onada de repressió en la que els activistes sahrauís més visibles de la causa estan sent retinguts a casa seva sense poder sortir, amb identificacions constants a tothom qui s’acosta als seus habitatges i sense deixar-ne entrar ni sortir a ningú.

També Mohamed Dadach, conegut activista i ex-près polític sahrauí, ha denunciat el terror i l’assetjament a les famílies dels activistes, remarcant que les cases de molts activistes i militants sahrauís a la ciutat ocupada d’El-Aaiun estan sota rigorós setge policial des de dimecres 30 de setembre. Una nova política d’intimidació i assetjament dell règim de Mohamed VI amb la que pretén silenciar les veus de la població sahrauí que viu sota la seva administració d’ocupació al Sàhara Occidental.

Quan una persona com Mohamed Dadach fa una crida denunciant una situació injusta, des del moviment solidari amb el Sàhara Occidental no en tenim cap dubte, la situació és injusta, és greu i cal actuar.

Des de la Federació ACAPS fem una crida urgent a la societat civil, a les institucions, als partits polítics, a les ONGs, a tothom! Per tal de donar a conèixer la situació que pateixen els i les sahrauís que viuen als territoris ocupats pel Marroc del Sàhara Occidental: de marginalitat, de pressió psicològica, de violència física… en definitiva, d’apartheid i de marginació en veritables ghettos.

Les forces d’ocupació marroquines estan aprofitant la pandèmia per tal d’augmentar la repressió en contra dels i les activistes sahrauís. Una pressió constant que inclou l’aïllament, la intimidació, les amenaces i la presència policial constant davant les llars dels activistes sahrauís i les amenaces i les agressions a totes aquelles persones que els volen visitar.

Ara mateix el propi Mohamed Dadach, Aminetu Haidar, Hassana Duihi, Lamina Mint Baali, Dafa Ahmed Babu, Ghalia Djimi i molts altres, molts d’ells anònims, estan patint aquesta situació, pel sol fet de ser activistes sahrauís ferms amb el seu compromís en defensa dels drets humans i en la seva lluita pacífica pel dret d’autodeterminació dels i les sahrauís.

Un fet que ens preocupa de forma especial és que aquesta pressió està afectant de forma greu a la població sahrauí en general, que la viu amb por i amb les incertituds que generen aquestes situacions.

Demanem a institucions i partits que actuïn en defensa dels drets dels i les sahrauís, que exigeixin al Regne del Marroc que cessi immediatament en la repressió i en la pressió constant que pateixen els activistes sahrauís i que per extensió pateix una població sahrauí abocada a la marginalitat en la seva pròpia terra.

A les ONGs i a la població catalana, en general, els demanem que s’impliquin en la en el coneixement i defensa dels drets de la població sahrauí.

Pensem que la ONU ha d’actuar i vetllar pels drets dels sahrauís i que no pot permetre actuacions com les que denunciem per part del Marroc.

Al temps, pensem que la denuncia de la situació és essencial per tal d’arribar a una solució pacífica i justa del conflicte al que es veuen abocats els i les sahrauís des de ja fa més de 45 anys.

 

Federació ACAPS

Barcelona, 4 d’octubre de 2020

http://acaps.cat/defensem-els-drets-del-poble-sahraui-prou-repressio/