Reaccions de la presidenta de la CCASPS a la compareixença de Pedro Sánchez al Congrés

09/06/2022
Política

Després de la compareixença del president del Govern espanyol ahir al Congrés dels Diputats, la presidenta de la CCASPS, Gemma Aristoy, ha volgut subratllar que mantenir l'ajuda humanitària i la cooperació internacional no és suficient, ja que cal una solució política del conflicte al Sàhara Occidental que respecti la legalitat internacional. D’acord amb el que ha apuntat Aristoy, no es pot utilitzar l'ajuda humanitària als campaments saharauís de refugiats per amagar la subordinació als designis del Regne del Marroc.

 

La presidenta de la CCASPS ha mostrat la seva sorpresa per la utilització que ha fet Pedro Sánchez del programa de Vacances en Pau durant el seu discurs. Una menció amb la qual el president del Govern espanyol ha donat a entendre que aquest programa es fa gràcies al suport del seu executiu, amagant que aquest és un programa transnacional organitzat pel moviment ciutadà solidari amb el poble saharauí i que funciona gràcies a les xarxes de solidaritat que existeixen al territori. Segons la presidenta de la CCASPS, la utilització dels infants sahrauís que viatgen cada estiu a passar unes vacances en pau fora dels campaments de refugiats per part del govern de l'Estat que els condemna a seguir vivint a l'exili per la seva complicitat amb el Regne del Marroc que ocupa il·legalment el territori al que no poden retornar és del tot inacceptable.

 

Aristoy apunta que les paraules del president de l'executiu espanyol han sorprès negativament perquè ha reiterat que la proposta d'autonomia és la base "més realista, seriosa i creïble" per a la resolució del conflicte, oblidant que el dret internacional reconeix el dret d'autodeterminació del poble sahrauí. Sobre això ja va respondre el Front Polisario el passat mes de març quan es va donar a conèixer la carta dirigida a Mohammed VI. Mitjançant un comunicat, la delegació del Polisario a l'Estat espanyol va defensar que el nou posicionament de l'executiu entra en contradicció amb la legalitat, el dret internacional i la lliure pràctica democràtica del poble sahrauí en referència al seu dret a l'autodeterminació.