Sis propostes literàries per apropar-se al Sàhara Occidental

23/04/2022
Cultura

Amb motiu de la diada de Sant Jordi us oferim una selecció d'obres que ens apropen al Sàhara Occidental a través de la poesia, els contes tradicionals del poble sahrauí o la història del conflicte, entre d'altres.

 

La tradició i memòria oral són dos elements fortament lligats al poble sahrauí. Per aquest motiu, és important la recuperació d'històries i relats que s'han transmès de generació en generació a través de la paraula i que ara queden recollides en llibres. En paraules de l'escriptor sahrauí Bahia Mahmud Awah, la mort d'una persona significa també la pèrdua d'una biblioteca ja que amb ella es perdien parts de la cultura sahrauí que havia anat acumulant al llarg de la seva vida.

 

També té un espai destacat la poesia, tal com explica la poeta Fatma Galia a una entrevista al mitjà El Salto"Tengo mucho cariño por la poesía porque nací entre poetas. Cuando vivía en el nomadismo, de noche, junto a las jaimas, encendían una fogata, nos juntamos alrededor y comenzaban a recitar un poema, una anécdota, un cuento, incluso hasta los sueños". La Generació de l'Amistat Sahrauí està formada per poetes i escriptors sahrauís que es valen de les seves obres per a denunciar la situació d'injustícia, ocupació i exili del poble sahrauí, tant als territoris ocupats del Sàhara Occidental com als campaments de refugiats i refugiades. Es tracta de versos compromesos que volen trencar el mur de silenci que s'alça al voltant del conflicte al Sàhara Occidental.

 

Finalment, no volem deixar a recomanar-vos un extracte d'un recital del poeta i periodista sahrauí Liman Boicha, qui al seu llibre "Ritos de Jaima" barreja l'antropologia i la poesia amb un estil que el mateix autor ha definit com a "antropoesia". Amb els seus versos ha sabut il·lustrar costums i tradicions del poble sahrauí.