Un any més els municipis socis de la CCASPS commemoren el 27F

27/02/2019
Socis
  • Bandera del poble sahrauí a la façana de l'Ajuntament de Sabadell

El passat 27 de febrer uns quants municipis socis de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS) han commemorat la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) ara fa 43 anys, el 27 de febrer de 1976.

Arran de l’expedició -coneguda com la Marxa Verda- protagonitzada per uns 350.000 marroquins el novembre de 1975, el territori històric de la RASD va ser ocupat per Marroc i Mauritània. Espanya es retira el 26 de febrer de 1976 i un dia més tard s’autoproclama la RASD que segons el Parlament Europeu ha estat reconeguda per 54 Estats incloent-hi la Unió Africana (2011).

Aquest any els municipis de Sabadell, Molins de Rei, Caldes de Montbui i Santa Coloma de Gramenet, entre d’altres, van organitzar activitats i van penjar la bandera de la RASD al balcó dels seus consistoris municipals.

 

Heiba va ser estat rebut a l'Ajuntament de Sabadell per   l'alcalde Maties Serracant i els regidors de salut, Ramon Vidal i de Drets Civils i Gènere, Míriam Ferràndiz.
Heiba va ser rebut a l'Ajuntament de Sabadell per l'alcalde Maties Serracant i els regidors de salut, Ramon Vidal i de Drets Civils i Gènere, Míriam Ferràndiz. Font: Ajunt. Sabadell

Sabadell, a més de penjar la bandera va convidar el subdelegat del Ministeri de Cultura de la RASD, Tiba Sidi Heiba, a assistir als actes, entre els quals destaca la projecció del reportatge Yalah. Aquest audiovisual ha estat creat gràcies al projecte de dinamització juvenil impulsat pel Taller d’Art Cultura i Creació (TACC) amb col·laboració dels alumnes de l’Escola de Formació Audiovisual Abidin Kaid Saleh de la wilaya de Bojador, als campaments sahrauís de Tindouf.

Yalah va estrenar-se als Cinemes Imperial amb una assistència de més de 200 persones[1]. Es van repartir unes 100 còpies del documental, que també es preveu fer arribar a les 8 biblioteques de Sabadell per a què els incorporin als seus fons.

 

Cartell Festival Fursa
Cartell del Festival Fursa. Font: Ajunt. Santa Coloma de Gramenet

 

Per la seva banda, el dissabte 23 de febrer, Santa Coloma de Gramenet va organitzar el Festival Fursa, una jornada de sensibilització amb activitats lúdiques i  culturals al voltant de la temàtica sahrauí.

Igualment, des de la CCASPS s’ha impulsat una moció per denunciar l’espoli dels recursos naturals per part del Marroc. Aquesta moció es fa ressò de les dues sentències del Tribunal Superior de Justícia Europeu, del 16 de desembre de 2016 i del 27 de febrer de 2018, a les quals s’afirma que el territori del Sàhara Occidental és un territori separat i diferent del Regne de Marroc i per tant no es pot establir cap tipus de conveni o tractat comercial entre la Unió Europea i el Marroc, que inclogui el territori del Sàhara Occidental.

Aquesta moció ha estat aprovada pels municipis de Badia del Vallès, La Garriga, Molins de Rei, Montornès del Vallès, Rubí, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Santa Perpètua de la Mogoda, i Vilanova i la Geltrú.