El Consorci d'ONG alerta sobre la situació humanitària als campaments de població refugiada sahrauí

17/03/2024
Política

El Consorci d'ONG, que fa costat a la població sahrauí refugiada en els campaments de Tindouf (Algèria) des de fa gairebé cinquanta anys, alerta sobre el continu deteriorament continua de la situació humanitària, que afecta directament més de 173.600 persones.

La reducció de les racions alimentàries d'emergència distribuïdes pel Programa Mundial d'Aliments (PMA) de prop del 30%, des de novembre de 2023, està afectant desenes de milers de famílies refugiades que depenen gairebé exclusivament d'aquestes racions per a la seva subsistència, davant la falta d'alternatives sostenibles en una zona àrida i desèrtica amb condicions climàtiques extremes.

La pandèmia de COVID-19 i la guerra a Ucraïna han causat la inflació dels productes d'alimentació en el mercat internacional, deixant als actors humanitaris incapaços de respondre adequadament a les necessitats essencials dels grups més vulnerables. Les últimes enquestes realitzades pel PMA i ACNUR (2022) sobre la situació nutricional en els campaments, han mostrat un empitjorament dels indicadors nutricionals, en particular, les taxes d'anèmia entre les dones embarassades i lactants i el retard del creixement entre la població infantil, menor de cinc anys, amenaçant els progressos realitzats fins a 2020.

La incertesa sobre les ajudes alimentàries a partir de juny de 2024 preocupa especialment la població sahrauí refugiada i a les ONG que treballen en el terreny. A més, la multiplicació de les crisis en el món ha afectat també el finançament dels programes per part de les agències humanitàries, amb una reducció del voltant del 20% d'ACNUR en tots els sectors bàsics, com la salut, l'aigua o l'educació.

El consorci d'ONG reitera la crida duta a terme el 2022 a la comunitat internacional, parts interessades, donants i agències de cooperació, perquè responguin de manera coordinada i significativa a l'emergència alimentària de la població refugiada sahrauí, per a mobilitzar recursos i fer més visible aquesta crisi humanitària, prolongada i oblidada pels mitjans de comunicació.

Les ONG, membres del Consorci, que subscriuen aquesta crida:

Asociación de Amistad con el Pueblo Saharaui de Sevilla (AAPSS)

Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí (ACAPS)

Association Femmes, Action, Développement (AFAD)

Asociación Navarra de Amigos de la R.A.S.D (ANARASD)

Asociación de Trabajadores y Técnicos sin Fronteras (ATTsF)

Centro de Estudios Rurales y de Agricultura Internacional (CERAI)

Comitato Internazionale per lo Sviluppo dei Popoli (CISP)

Danish Refugee Council (DRC)

Médicos del Mundo (MdM)

Medicus Mundi Mediterrània (MMmed)

Movimiento por la Paz, el Desarme y la Libertad (MPDL)

Fundación Mundubat

Ojos del Mundo

Oxfam International

Solidaridad Internacional-Andalucía (SI-A)

Triangle Génération Humanitaire (TGH)