L'Intergrup del Sàhara celebra una sessió oberta dirigida al municipalisme solidari

16/02/2024
Política

L’Intergrup del Sàhara del Parlament de Catalunya ha organitzat una jornada oberta dirigida al municipalisme solidari amb el poble sahrauí que ha comptat amb la participació de diputats i diputades, el moviment solidari i part de la comunitat sahrauí a Catalunya. Des de la CCASPS hi ha participat sis representants municipals entre càrrecs electes i tècnics.

 

L’objectiu de l’acte era presentar la feina feta des de l’Intergrup des que es va constituir l’any 2022, i així com també fer arribar els resultats, conclusions i reptes que van sorgir arran del viatge als campaments de població refugiada sahrauí impulsada per la CCASPS i a on van participar diputats del Parlament de Catalunya.

 

A la benvinguda va anar a càrrec del coordinador de l’Intergrup, el diputat Pau Morales, el president de la Federació ACAPS, Toni Guirao, i en representació de la delegació del Front Polisario a Catalunya, Aminatou Mohamed. Després va tenir lloc la projecció del documental “Wangala” sobre la lluita de les dones sahrauís, que sorgeix de l’exposició fotogràfica impulsada per ACAPS i que ha estat a diferents municipis socis de la CCASPS. Tot seguit els participants van poder assistir a un diàleg entre els activistes sahrauís a la diàspora Najat Brahim i Lehbib Sidahmed, a partir d’algunes de les propostes del documental.

 

En aquesta sessió també hi van participar la presidenta de la CCASPS i regidora de Sant Cugat del Vallès, Gemma Aristoy, i el director del Fons Català de Cooperació, David Minoves, amb l’objectiu de presentar als municipis els criteris marc per actualitzar i desenvolupar els agermanaments municipals amb wilaies sahrauís. Durant l’acte, els ponents van emfatitzar la necessitat d’enfortir els llaços i es va destacar, especialment, el paper clau que juguen els agermanaments.

 

En la seva intervenció, Gemma Aristoy va sintetitzar les propostes i missatges que sorgien de la reunió amb la ministra de Cooperació de la RASD, Fatma Mehdi. En aquest sentit, va recordar la importància dels convenis bilaterals que permeten més flexibilitat a l’hora de treballar amb els campaments de població refugiada sahrauí. Per la seva banda, David Minoves va recordar els importants llaços entre Catalunya i el poble sahrauí.

Per acabar, hi va haver una intervenció de l’advocada Esjaba Messaoud, sobre les sentències d’espoli de recursos naturals als territoris ocupats. La cloenda va anar a càrrec de la diputada Basha Changue.