Viatge institucional als campaments de població refugiada sahrauí impulsat per la CCASPS

08/03/2023
Política

Del 3 al 7 de març, una delegació encapçalada per la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el poble sahrauí va viatjar als campaments de població refugiada sahrauí a Tindouf amb l’objectiu de reforçar els llaços entre les institucions de Catalunya i de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) i posicionar el conflicte del Sàhara Occidental a l'agenda política i mediàtica.

La delegació formada per 16 persones en representació de municipis membre de la CCASPS (Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Rubí, Caldes de Montbui i Sabadell), l'Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara Occidental del Parlament de Catalunya, el Fons Català de Cooperació, la Federació ACAPS i l'Agència Catalana de Notícies, acompanyades per la delegació del Front Polisario a Catalunya, va poder reafirmar el compromís i implicació amb el poble sahrauí.

Durant la visita als campaments de població refugiada sahrauí, la delegació va poder apropar-se a la realitat actual del poble sahrauí que viu a l’exili des de fa prop de 50 anys. Una realitat que és especialment complicada arran del trencament de l’alto el foc el mes de novembre de 2020.

foto

 

El primer dia va començar amb una visita a l’Hospital Nacional de Rabouni, la capital administrativa de la RASD, i una reunió amb el seu director general, Hafdala Cori, qui va fer arribar a la delegació les necessitats en l’àmbit sanitari. També van poder visitar el laboratori de genèrics Mohamed Embarek Fakal·la, que funciona des de 1998 complint l’objectiu de cobrir les necessitats bàsiques de la població sahrauí refugiada, minimitzant la dependència de l’exterior, així com facilitar la capacitat de producció en situacions de crisi o emergència davant la falta de medicaments. El primer dia va finalitzar amb les reunions amb el ministre de Salut Pública de la RASD i la governadora de la wilaia d’Auserd.

 

El segon dia la delegació va visitar les instal·lacions de la Mitja Lluna Roja Sahrauí, que és l’entitat encarregada de coordinar i canalitzar l’ajuda humanitària exterior. Després de la visita a les naus on es troba el menjar, van reunir-se amb el president de la MLRS, Buhubeini Yahiya, qui va apuntar que el nombre de persones en situació de vulnerabilitat més elevada als campaments ha passat d’un 77% abans de la pandèmia a un 91% en l’actualitat. La segona visita del dia va ser a l’Associació Sahrauí de Víctimes de Mines (ASAVIM) i l’Associació de Familiars de Presos i Desapareguts Sahrauís (AFAPREDESA). L’última reunió del dia va tenir lloc a la seu de la Unión Nacional de Mujeres Saharauis (UNMS), on la delegació va tenir l’oportunitat de trobar-se amb Ameima Salma Ahmed.

 

foto

 

El tercer dia va iniciar-se amb una reunió amb la ministra de Cooperació de la RASD, Fatma Mehdi, qui va explicar les principals línies de treball del ministeri. En aquest sentit, Mehdi va apuntar que el municipalisme juga un paper clau a través dels agermanaments. Tot seguit, la delegació va poder visitar la direcció central de Vacances en Pau per a conèixer el funcionament del programa i, més tard, reunir-se amb el ministre de Joventut i Esports de la RASD, Hassanito Echbalal, qui va fer arribar que la joventut és un dels principals desafiaments de la RASD per diferents motius com la manca de creació de llocs de treball i d’expectatives de futur, l’atur i la migració.

 

L’última reunió va consistir en una rebuda institucional per part del primer ministre de la RASD, Bucharaya Hamudi Beyun, qui va assenyalar que s’ha donat una important caiguda del suport català al poble sahrauí, tant a nivell polític com humanitari i, per aquest motiu, és clau que es continuïn realitzant viatges com aquests per a recuperar el vincle que s’ha anat perdent.