L'Intergrup del Sàhara Occidental aprova un nou pla de treball després del viatge als campaments de població refugiada sahrauí

28/05/2023
Política

La presidenta de la CCASPS, Gemma Aristoy, ha assistit a la darrera sessió de l’Intergrup del Sàhara Occidental al Parlament de Catalunya. Aquesta ha estat la primera trobada després que una delegació de diputades i diputats s’unís al viatge als campaments de població refugiada sahrauí organitzat des de la CCASPS. A la reunió, on també van participar la delegació del Front Polisario a Catalunya, juntament amb representants del Fons Català de Cooperació, la Federació ACAPS, Sàhara Dempeus o Ulls del Món, entre d’altres, es va iniciar amb una actualització sobre els estats dels informes que s’estan elaborant a partir de la visita als campaments. La idea és poder fer-ne una presentació oficial a la pròxima sessió que s’ha de celebrar el mes de juny.

El següent punt de l’ordre del dia es va centrar en l’aprovació del pla de treball que contempla activitats fins a l’any 2024 com la Conferència d’Intergrups parlamentaris pel Sàhara Occidental, la celebració de jornades obertes al públic amb diferents temàtiques o la 47a edició de l’EUCOCO que previsiblement se celebrarà a Toledo.

D’altra banda, la diputada Susanna Segovia va actualitzar sobre l’estat de ponències de la llei del Centre Català d’Empresa i Drets Humans amb la idea de veure de quina forma es pot vincular amb l’espoli de recursos naturals al Sàhara Occidental. Precisament, en aquesta línia van participar en la sessió dos activistes sahrauís de la campanya internacional “Western Sahara is Not for Sale”, qui van fer una explicació sobre els seus objectius de posar fi a l’explotació il·legal dels recursos naturals del Sàhara Occidental ocupat.

Mamina Cheij i Nazha el Khalidi van denunciar la col·laboració d’empreses estrangeres en l’espoli de recursos naturals del poble sahrauí, així com fer visible la situació de vulneració de drets humans que viu la població sahrauí sota ocupació.